crni i bijeli tartuficrni i bijeli tartufi

TARTUF


Najbolji predstavnik istarske zemlje. Fin, božanstven, rustikalan, vrhunac gastronomskog doživljaja. Čudo prirode, ničim usporediv i ničim zamjenjiv.

Tartuf je podzemna gljiva koja raste u simbiozi na korjenu određenih vrsta drveća od kojih su najčešći hrast, bukva i lješnjak. Kako bi sačuvali prirodni ciklus i stanište tartufa, potrebno je savjesno i odgovorno postupati nalazištima ovog blaga te omogućiti nesmetani nastavak  mikorize. Dolina rijeke Mirne najveće je nalazište istarskog bijelog tartufa.

U Istri raste nekoliko vrsta tartufa od kojih je daleko najpoznatiji i najcjenjeniji Istarski bijeli tartuf ili Tuber magnatum pico koji dozrijeva od rujna do siječnja. Upravo je tada i najbolje vrijeme za uživanje u ovoj vrhunskoj gastronomskoj deliciji. Zimi se također može pronaći i crni tartuf tipa Tuber brumale,a ukoliko ste željni uživanja u tartufima tijekom cijele godine to će vam zadovoljstvo pružiti crni tartuf tipa Tuber aestivum ili neki od mnogobrojnih proizvoda od tartufa iz našeg asortimana.


Vrste tartufa:

bijeli tartuf, Tuber Magnatum Pico - prodan tartufi

BIJELI TARTUF
lat. Tuber Magnatum Pico

Najcjenjeniji među svim vrstama tartufa. Ova će delicija u sezoni pronalaska svojim intenzivnim mirisom privući svakog iskonskog ljubitelja pravog tartufa. Raste od rujna do siječnja na dubini od 1-25cm ispod zemlje i može se pronaći u podnožju stabala hrasta,bukve,lješnjaka.  Gleba mu je bež do oker boje prošarana tankim bijelim venama. Bijeli se tartuf  klasira prema težini pojedinog primjerka, no konzumirate li mali primjerak od svega nekoliko grama ili ekstra veliki primjerak kvaliteta i miris su uvijek isti. Može se konzumirati i sirov, bez termičke obrade.


crni tartuf - prodan tartufi

CRNI LJETNI TARTUF
lat.Tuber aestivum

Crni tartuf  koji raste ljeti pa sve do kasne jeseni  jedna je od najčešćih vrsta crnog tartufa. Može se pronaći na dubini od 1-10cm ispod zemlje u podnožju lješnjaka, topola, hrasta, bukvi i borova. Gleba mu je bež do svjetlo smeđe boje prošarana tankim bijelim venama. Blažeg je i manje intenzivnog mirisa no unatoč tome veoma konzumiran i obožavan od strane ljubitelja tartufa. Može se konzumirati sirov ili kratko termički obrađen.


CRNI ZIMSKI TARTUF
lat. Tuber brumale

Mirisom najintenzivniji gomolj među crnim tartufima, svoju sezonu ima zimi, od rujna pa sve do siječnja. Gleba je tamno smeđe boje prošarana debljim bijelim venama. Može ga se pronaći  na dubini od 1-15cm ispod zemlje u podnožju stabala hrasta i lješnjaka. Prije konzumacije preporuča se kratka termička obrada.


CRNI PLEMENITI TARTUF
lat.Tuber melanosporum 

Najcjenjeni među vrstama crnog tartufa zbog svog specifično intenzivnog okusa i aromatičnog mirisa. Gleba mu  je tamno smeđe do crne boje prošarana izrazito tankim bijelim venama.  Raste od siječnja do proljeća na dubini od 1-20cm ispod zemlje u podnožju stabala lješnjaka, hrasta i crnog graba. Prije konzumacije preporuča se kratka termička obrada.


logo_600px

Ova web stranica koristi kolačiće

Potvrdite, ako prihvaćate naše kolačiće za praćenje. Također možete odbiti praćenje, tako da možete i dalje posjećivati ​​našu web-lokaciju bez prikupljanja vaših podataka